We geven de verwachting voor hypotheekrente en spaarrente op basis van ontwikkelingen in de markt. Krijgen we een rentestijging?
 

De rente staat historisch laag

De rente staat historisch laag. Gaat u een hypotheek afsluiten of oversluiten, dan kunt u rekenen op lage maandlasten. Voor uw spaargeld is dit minder goed nieuws. Kunnen we in 2019 een rentestijging verwachten? 

Waarom is de rente laag?

Voor deze prognose kijken we als eerste naar het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft als reactie op de kredietcrisis verregaande maatregelen genomen om de economie te stimuleren. 

 

Door de beleidsrentes te verlagen en leningen op te kopen wordt investeren en consumeren aantrekkelijk gemaakt. Geld sparen wordt juist ontmoedigd. Dit moet de bestedingen in de Eurozone aanjagen.

Inmiddels is de economie dusdanig hersteld dat de centrale bank de stimuleringsmaatregelen gaat afbouwen. Vanaf 2019 stopt de ECB met het opkoopprogramma. Dit maakt dus de weg vrij voor een rentestijging.

Onzekerheden boven de financiële markt

Op dit moment hangen er echter onzekerheden boven de financiële markt, waaronder de handelsoorlog tussen VS en China, de Italiaanse begroting en Brexit. Beleggers kiezen dan sneller voor veilige beleggingen tegen een lage vergoeding. 

Ondanks het minder ruime monetaire beleid van de ECB, is er dus nog altijd ‘goedkoop geld’ voorhanden. Dit zorgt voor de lage kapitaalmarktrente van dit moment. Deze marktrente is weer een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente.

Zodra de genoemde onzekerheden naar de achtergrond verdwijnen en er geen nieuwe bijkomen, zal de hypotheekrente gaan oplopen.

Verwachting hypotheekrente 2019

De ECB heeft aangegeven pas na de zomer de beslissing te nemen over een verdere afbouw van de stimulus. De hypotheekrente zal naar verwachting tot de zomer van 2019 op het huidige lage niveau blijven. Daarmee lijkt de hypotheekrente het laagste punt te hebben bereikt.

U heeft dus nog even de mogelijkheid om te profiteren van de lage hypotheekrente. Daarbij kiezen huizenbezitters vaker voor een lange rentevastperiode. En met de verruimde NHG-normen en de gestegen huizenprijs, zijn er in 2019 voldoende redenen om weer eens naar uw hypotheek te kijken.

Verwachting spaarrente 2019

Het belangrijkste instrument van de ECB om de spaarrente laag te houden is de beleidsrente. De centrale bank heeft aangegeven zeker tot na de zomer van 2019 te wachten met het verhogen hiervan. 

De ECB-depositorente is momenteel -0,4%. Dit betekent dat banken moeten betalen om overtollig kasgeld te stallen bij de centrale bank. Ook op de geldmarkt levert spaargeld niets op. Daar is het ECB-basistarief 0%.

Banken hebben deze lage en zelfs negatieve rente nog niet volledig doorgerekend in de spaarrente voor particulieren. Zolang de ECB de beleidsrentes niet verhoogd, zal de spaarrente blijven dalen. Het laagste punt voor de spaarrente is dus nog niet bereikt.

Dit is reden om ook eens over de grens te kijken voor een hogere spaarrente. Sparen in het buitenland is eenvoudig geworden met de komst van online spaarplatforms. 

Bron: Geld en Recht 


FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Reacties zijn gesloten.