De WOZ-waarden volgen de ontwikkelingen op de woningmarkt, blijkt maandag uit onderzoek van de Waarderingskamer en het Kadaster. De WOZ-waarden van woningen worden jaarlijks vastgesteld door gemeenten.

De Waarderingskamer, die toezicht houdt op de WOZ-waardebepaling, en het Kadaster hebben ruim 800.000 woningverkopen in de periode 2012 tot 2017 onder de loep genomen.

Geen enkele gemeente heeft de WOZ-waarden in die periode systematisch te hoog of te laag ingeschat, concluderen de onderzoekers.

 

Ook de WOZ-waarden van woningen die niet zijn verkocht, komen overeen met de marktwaarden, hoewel ze wel enkele procenten lager liggen. Dat komt doordat woningen die wel verkocht zijn door verschillende redenen direct na de verkoop vaak een hogere waarde krijgen. De kopers knappen het huis bijvoorbeeld op.

De WOZ-waarde is de grondslag voor verschillende belastingen, waaronder de onroerendezaakbelasting, het eigenwoningforfait en de waterschapsbelasting. De WOZ levert zo’n 10,7 miljard euro aan belastinggeld op.
(bron nu.nl)


FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Reacties zijn gesloten.